Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs

Bächi B (2008)
NTM 16(4): 445-470.

Zeitschriftenaufsatz | Veröffentlicht | Deutsch
 
Download
OA
Alternativer Titel
Natural or Synthetic Vitamin C? A New Substance's Precarious Status Behind the Scenes of World War II
Abstract / Bemerkung
Today, thousands of tons of vitamin C (I-ascorbic acid) is synthesized every year by the pharmaceutical industry. Synthetically produced vitamin C is widely accepted as having the same physiological effects as vitamin C isolated from natural sources. This is an important difference compared to the 1930s when vitamin C was synthesized for the first time. The identity of synthetic vitamin C with natural vitamin C had to be established. First of all, the scientific community had to accept that artificial I-ascorbic acid and natural vitamin C were chemically identical and had the same physiological effects. second, other communities like food manufacturers, military health officials, and the broader public also had to be persuaded that these substances were equal. This article demonstrates how Hoffmann-La Roche, a Swiss pharmaceutical company and world-leading producer of synthetic vitamins in the 20th century, tried to coax its adversaries into supporting artificial vitamin C. In doing so, synthetic vitamin C was naturalized in different ways. In the case of Switzerland during the Second World War era, the mentality of national defense and the quest for products supporting autarchy helped to convince perspective consumers. Thus in order to sell a new chemical substance, cultural meaning had to be attached to it.
Stichworte
scientification of everyday life; functional food; surrogate; history of pharmaceuticals; nature vs. technology
Erscheinungsjahr
2008
Zeitschriftentitel
NTM
Band
16
Ausgabe
4
Seite(n)
445-470
ISSN
0036-6978
eISSN
1420-9144
Page URI
https://pub.uni-bielefeld.de/record/1636034

Zitieren

Bächi B. Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs. NTM. 2008;16(4):445-470.
Bächi, B. (2008). Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs. NTM, 16(4), 445-470. https://doi.org/10.1007/s00048-008-0309-y
Bächi, Beat. 2008. “Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs”. NTM 16 (4): 445-470.
Bächi, B. (2008). Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs. NTM 16, 445-470.
Bächi, B., 2008. Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs. NTM, 16(4), p 445-470.
B. Bächi, “Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs”, NTM, vol. 16, 2008, pp. 445-470.
Bächi, B.: Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs. NTM. 16, 445-470 (2008).
Bächi, Beat. “Natürliches oder künstliches Vitamin C? Der prekäre Status eines neuen Stoffes im Schatten des Zweiten Weltkriegs”. NTM 16.4 (2008): 445-470.
Alle Dateien verfügbar unter der/den folgenden Lizenz(en):
Copyright Statement:
Dieses Objekt ist durch das Urheberrecht und/oder verwandte Schutzrechte geschützt. [...]
Volltext(e)
Access Level
OA Open Access
Zuletzt Hochgeladen
2019-09-06T08:48:05Z
MD5 Prüfsumme
2964c4fa520ddac7d8b470db10e0d40d


Export

Markieren/ Markierung löschen
Markierte Publikationen

Open Data PUB

Web of Science

Dieser Datensatz im Web of Science®
Quellen

PMID: 19579835
PubMed | Europe PMC

Suchen in

Google Scholar