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Scriba, Peter Christian; Schneider, S. und Holzer, H. (1961): Mechanismus der enzymatischen Freisetzung von Acetaldehyd aus “aktivem Acetaldehyd” (α-hydroxyaethyl-2-thiaminpyrophosphat). In: Biochimica et Biophysica Acta, Bd. 54, Nr. 1: S. 115-120 [PDF, 373kB]

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Abstract

1. 1.Die Freisetzung von Acetaldehyd aus “Aktivem Acetaldehyd” mit gereinigter Apopyruvatdecarboxylase aus Bierhefe wird durch. Thiaminpyrophosphat gehemmt. Diese Konkurrenzhemmung erklärt (zumindest teilweise) die langsame Freisetzung von Acetaldehyd beim enzymatischen Umsatz von Präparaten, die viel Thiamin-pyrophosphat enthalten.

2. 2. Die Freisetzung von Acetaldehyd aus “Aktivem Acetaldehyd” mit Apo-carboxylase erfolgt nicht in einer früher von uns diskutierten Austauschreaktion mit Pyruvat, sondern in einer direkten Reaktion: Aktiver Acetaldehyd å Acetaldehyd + TPP.

Abstract

1. 1. The enzymic formation of acetaldehyde from α-hydroxyethyl thiamine pyrophosphate with purified apopyrubate decarboxylase from yeast is inhibited by thiamine pyrophosphate. This inhibition explains (at least partly) the slow enzymic production of acetaldehyde from α-hydroxyethyl thiamine pyrophosphate preparations containing a considerable amount of thiamine pyrophosphate.

2. 2. The enzymic formation of acetaldehyde from α-hydroxyethyl thiamine pyrophosphate with apocarboxylase does not take place in form of an exchange reaction with pyruvate, as discussed earlier, but in form of the direct reaction: α-hydroxyethyl thiamine pyrophosphate → acetaldehyde + thiamine pyrophosphate.

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