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Title: Einfluss von hyperbarem Luftdruck und Störgeräusch auf das Riech- und Schmeckvermögen von Normalpersonen
Author(s): Schmidtbauer, ChristopherLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Referee(s): Rahne, TorstenLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Watzke, StefanLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Hummel, T.
Granting Institution: Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Issue Date: 2022
Extent: 1 Online-Ressource (104 Seiten)
Type: HochschulschriftLook up in the Integrated Authority File of the German National Library
Type: PhDThesis
Exam Date: 2022-05-18
Language: German
URN: urn:nbn:de:gbv:3:4-1981185920-881276
Abstract: Bisherige Erkenntnisse deuten darauf hin, dass der Riech- und Schmecksinn durch Luftdruckänderungen und auditive Reize beeinflusst werden können. Hypothetisch könnte hyperbarer Luftdruck die Wahrnehmung für olfaktorische und gustatorische Reize im Vergleich zum normobaren Atmosphärendruck verbessern und Störgeräusche sich negativ auf den Riech- und Schmecksinn auswirken. Diese Arbeit untersuchte den Einfluss von Störgeräuschen und hyperbaren Luftdruck auf das Riech- und Schmeckvermögen in einer prospektiven, einfachblinden Beobachtungsstudie an 16 männlichen Normalpersonen. Es wurde eine Riechprüfung mittels `Sniffin’ Sticks´ und Schmeckprüfung mittels `Taste Strips´ in einer Druckkammer bei Stille oder unter Einfluss des Störgeräusches `weißes Rauschen´ (70 dB SPL), sowie bei normalen Druckverhältnissen (1 bar) oder bei erhöhtem Luftdruck (2 bar) durchgeführt. Es konnte weder ein Einfluss von hyperbarem Luftdruck noch von Störgeräuschen auf den Riech- und Schmecksinn gemessen werden.
Previous studies suggested that taste and smell might be influenced by ambient pressure and noise. This work aimed to investigate the effects of noise and hyperbaric pressure on olfactory and gustatory function. The hypotheses were set up that hyperbaric pressure improves the perception of olfactory and gustatory stimuli compared to normobaric pressure and noise have a negative impact on olfactory and gustatory function. In a prospective controlled study 16 healthy male test subjects performed olfactory and gustatory tests in a hyperbaric chamber at 2 bar pressure and sea level pressure. The olfactory function was measured with `Sniffin sticks´. The gustatory function was measured with filter paper strips. Tests were performed under two conditions: noise reduction (silence) and white noise stimulation at 70 dB sound pressure level. The results showed that hyperbaric ambient pressure as well as noise did not significantly affect olfactory and gustatory function.
URI: https://opendata.uni-halle.de//handle/1981185920/88127
http://dx.doi.org/10.25673/86175
Open Access: Open access publication
License: In CopyrightIn Copyright
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